WordPress hosting kosten

Een WordPress website hosten. Met welke kosten moet je rekening houden? De range aan WordPress hosting kosten loopt sterk uiteen. Van een paar tientjes per jaar tot zelfs een paarduizend euro op maandelijkse basis. Het begrip WP hosting is dan ook zeer veelzijdig. Aan de ene kant zijn er de bedrijfskritische websites met een grote intensiteit aan gebruikers en functionaliteiten. Deze vragen veel méér van de provider dan een kleine, eenvoudige WP website die vooral als visitekaartje dient. Voor basic WordPress hosting, maar vooral voor geavanceerde managed WordPress hosting geldt het volgende. De kosten hiervan stellen je in staat om met de website zoveel mogelijk omzet en winst te behalen. Hoe beter, sneller en efficiënter de hosting, en hoe meer services er inbegrepen zijn, hoe gunstiger de WordPress hosting kosten.

De goedkoopste WP hosting kent bedragen van misschien maar een kleine 5,- euro per maand. Zo’n laag abonnement voor hosting is er voor eenvoudige websites zoals bijvoorbeeld een WP blog. De provider biedt dan ruimte voor een beperkt aantal databases, basic back-ups, en zorgt voor basisveiligheid en eveneens basissnelheid. Onder meer het beschikbare geheugen en de opslagruimte zijn bij zo’n goedkope dienst beperkt. Bij een kleine site met een kleine database, weinig bezoekers en functies is dat echter vaak ook wel voldoende.

Websites waarvoor de WordPress hosting kosten op een hoger niveau komen te liggen, stellen beduidend hogere eisen. En niet alleen op het genoemde vlak van capaciteit en services in relatie tot onder meer het aantal databases, back-upbeheer, veiligheid en snelheidsprestaties.

wordpress hosting kosten

Verschillen tussen hostingpakketten

Er zijn namelijk veel méér, fundamentele verschillen tussen de goedkoopste hostingpakketten en de meer zakelijke, managed WP hosting abonnementen. Om te beginnen is er het volgende, belangrijke basisonderscheid. Is er sprake van shared hosting, van VPS (Virtual Private Server), dedicated hosting of is deze gebaseerd op Docker containers? Zelfs wat betreft deze laatste techniek zijn er grote kwaliteitsverschillen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de site óók bij een grote ‘load’ goed functionerend te kunnen houden.

soorten hosting

 • Bij shared hosting krijgt de website een plek op één en dezelfde server samen met andere sites. Hoe drukker het bezoekers- en dataverkeer op die andere sites (plotseling) wordt? Hoe groter de kans dat er te weinig ruimte op de server ontstaat voor jouw site. Dit kan je site (te) traag maken of zelfs offline doen gaan.
 • Bij VPS hosting krijgt de website eveneens een plek op één en dezelfde server, maar met een eigen, afgebakend stukje ruimte. In geval van een crash van een andere website op die server zal jouw site daarvan géén hinder hebben.
 • Bij dedicated hosting draait de website op een geheel eigen server (al dan niet gehuurd bij een provider). Deze hardware is hoe dan ook beperkt tot een maximum. Heeft de site op drukke momenten een grotere capaciteitsbehoefte dan dat de server aankan? Dan is zelfs dedicated hosting niet toereikend. Namelijk, op de momenten waarop je veel geld kunt verdienen, is er het reële gevaar van downtime.
 • Bij schaalbare hosting met Docker-techniek draaien er meerdere, identieke versies van je website in meerdere afzonderlijke servercontainers. Gaat er iets fout in één van die containers? Dan neemt één van de andere het instant over. Of stijgt het aantal bezoekers en database requests ineens sterk? Dan zal het systeem meteen opschalen en operationeel zijn in meerdere containers. Zo blijft je site online.
 • De WordPress hosting van Convesio zorgt niet alleen voor opschalen, maar ook voor afschalen. Dit heet elastisch schalen. Dat gebeurt zonder DevOps en op basis van een decentrale hosting architectuur. Onderdeel van dit ontwerp met geclusterde database zijn niet alleen de Docker containers. Het Convesio systeem verdeelt de belasting van de website óók over meerdere servers. De gebruiker kan deze elastische schaalbaarheid bij Convesio makkelijk zelf instellen. Technische kennis is hiervoor niet nodig.
wordpress hosting prijzen vergelijken

Wat maakt de beste WordPress hosting provider voordelig?

De kosten voor Managed WordPress hosting beginnen vanaf zo’n 50 euro per maand. Deze kunnen oplopen naar uitgebreidere pakketten met de beste specificaties. Daaraan zijn bedragen gekoppeld van bijvoorbeeld 100,- / 500,- / 1000,- of meer per maand.

In algemene zin geldt: hoe hoger de benodigde resources, hoe complexer de site, hoe méér gebruikers en hoe belangrijker de site is voor het maximaliseren van omzet? Hoe duurder de hosting.

Toch zal ook de beste WordPress (managed) hosting op een hoger prijsniveau uiteindelijk voordelig zijn. Dit zijn de redenen hiervan:

1) Zekerheid van goede WP prestaties op momenten van conversie
WP hosting die je site online houdt, veilig én snel, ongeacht het bezoekersverkeer van het moment, leidt tot maximale conversie > omzet > winst. Op weg naar je financiële bedrijfsdoelstellingen.

2) Méér producten, diensten en specificaties voor dezelfde WP hosting prijs
Bij de beste WordPress hosting provider is een groter en divers aantal services en specificaties standaard inbegrepen. Daarvoor betaal je dan niets extra.

3) Hosting specifiek voor WordPress verhoogt efficiëntie
Heeft de provider zijn infrastructuur fundamenteel ingericht voor WP? Dan is het er dus letterlijk op maat voor gemaakt. Dat biedt meerdere efficiency voordelen. Deze leiden uiteindelijk tot betere prestaties en daarmee indirect tot lagere WordPress hosting kosten.

4) Elastisch schalen leidt tot lagere WordPress hosting kosten
Webhosting met een techniek voor elastische schaalbaarheid, kan zowel direct opschalen (wanneer dat nodig is) als automatisch weer afschalen (zodra dit weer kan). Ook dit laatste is gunstig: het leidt tot een lagere prijs, want je betaalt alléén voor wat je nodig hebt. De gemiddelde WordPress hosting kosten zullen hiermee dalen.

OVER PUNT 1

Met goede WP prestaties financiële bedrijfsdoelstellingen behalen

Een altijd goed werkende website is van extra belang voor zogeheten bedrijfskritische websites. Dat zijn websites die voor de eigenaren cruciaal zijn om hun financiële- en bedrijfsdoelstellingen mee te kunnen behalen. Kenmerkend zijn de vele gebruikers en bezoekers: soms wel honderden of duizenden tegelijk. Kenmerkend zijn vaak ook de functionaliteiten-op-maat die de website aanbiedt. Denk aan een bestelmodule op een webshop of aan een inschrijfformulier. Voor optimale conversie moeten deze pagina’s snel blijven laden. Een van de oplossingen hiervoor is caching. Echter, voor genoemde website onderdelen is caching niet zozeer dé oplossing voor extra paginasnelheid. Immers, het gaat vaak om website content die specifiek is voor de bezoeker in kwestie. In dat geval zijn alle gegevens, online handelingen en transacties uniek voor de desbetreffende klant of het desbetreffende lid. Als ondernemer wil je daarom weten welke diensten nog méér zijn inbegrepen bij de WordPress hosting kosten die je betaalt.

Wat is Caching

Caching maakt het mogelijk om veelgebruikte webpagina’s tijdelijk op een andere manier op te slaan. Er zijn meerdere vormen van caching, maar het doel is altijd om deze pagina’s voor de bezoeker sneller te kunnen laden.

bedrijven en conversie

Voorbeelden van ondernemingen waarvoor hun website elementair is bij het behalen van conversie:

 • WooCommerce en andere E-commerce (afhandelen en verwerken van bestellingen)
 • Webinars, Learning Management Systems en online cursussen (streamen en verwerken aanmeldingen, inloggen en/of betalingen voor deelname)
 • Online seminars en virtuele evenementen (live streaming, soms duizenden live bezoekers, inlogvereisten, enzovoort)
 • Nieuwswebsites en andere advertentie-afhankelijke sites (met soms honderdduizenden bezoekers tegelijk)
 • Lidmaatschapswebsites (afrekenpagina’s, discussiepagina’s, invulformulieren)

veel resources en server requests

Deze websites vereisen méér resources, een hoger aantal requests bij de server en daardoor een hogere hosting capaciteit. De WordPress hosting kosten nemen daarmee toe. Het zijn vaak dynamische sites, met veel informatie, images, video’s, bestanden, formulieren en/of diverse toepassingen voor interactie. Denk bij dit laatste aan het bestelproces bij een webshop. Van winkelwagentje tot betaling en een succesvolle verwerking van de bestelling. Of denk aan het aanmeldproces voor een nieuw account, van een nieuw(e) klant of lid. Verder is bij bedrijfskritische websites vaak sprake van enorm veel paginaloads. Deze vinden vaak ook nog plaats op haast hetzelfde moment. Dat vormt dus een grote hosting uitdaging.

ondernemingen en schaalbare wp hosting woocommerce

WooCommerce

ondernemingen en schaalbare wp hosting distance learning

Distance Learning

ondernemingen en schaalbare wp hosting live events

Live Events

ondernemingen en schaalbare wp hosting publishing

Publishing

ondernemingen en schaalbare wp hosting membership

Membership

OVER PUNT 2

Méér inbegrepen in de WordPress hosting kosten

Waaruit zijn de WordPress hosting kosten opgebouwd? Wat krijg je als eigenaar van de WP site hiervoor terug? Je komt dan uit bij verschillende technische specificaties.

Allereerst: er zijn vanzelfsprekend meerdere soorten kosten voor het hebben en onderhouden van een WordPress website. Zo ben je, naast de prijs van webhosting, ook kosten kwijt voor het kopen van een domeinnaam en het bouwen van de WP site zelf. Investeringen zijn bijvoorbeeld het inhuren van een webdesigner voor visueel design en het inhuren van tekstschrijvers. Denk ook aan het kopen van stock foto’s of andere afbeeldingen, of aan het bestellen van een fotograaf voor foto’s op maat. Een betaald WordPress thema en betaalde plug-ins zijn andere voorbeelden van kosten voor een nieuwe WP site. Ook moet je je eigen tijd en/of dat van je medewerkers meerekenen, zoals voor technische optimalisatie en (ander) uitzoekwerk.

WordPress website kosten

 • WordPress hosting (verderop méér info)
 • Domeinnaam
 • WordPress thema (indien betaald)
 • Plug-ins (premium varianten)
 • Opbouwen en inrichten van de WP website
 • Design / vormgeving
 • Teksten en overige content zoals via een tekstschrijver
 • Stockfoto’s en afbeeldingen op maat, zoals via inhuren fotograaf
 • Videoproducties in eigen beheer of op bestelling
 • Technische optimalisatie
 • Eigen tijd en/of die van je medewerkers (divers)
wordpress kosten

Op deze pagina richten we ons verder specifiek op de WordPress kosten voor de hosting. En op de services en producten die je in ruil daarvoor ontvangt. We kijken hierbij vooral naar de managed WP hosting kosten. Dat is namelijk hetgeen Convesio aanbiedt.

Klik verder om meer te lezen over wat managed WordPress hosting precies inhoudt.

prijzen hosting providers

Basics van webhosting: een plek online

Ten eerste maak je überhaupt kosten voor de basics van webhosting: feitelijk het kunnen huren van schijfruimte op een server. Dit verbindt jouw WP (of andere) website met het internet. Online présence is natuurlijk een allereerste, noodzakelijke reden om je website te hosten!

Er zijn verschillende soorten hosting. Maak hierin een bewuste keus. De kenmerken van shared hosting, VPS, dedicated hosting, managed WordPress hosting en schaalbare WP hosting zijn eerder op deze pagina al aan bod gekomen. Scroll daarvoor even naar boven.

Inbegrepen in de WordPress hosting kosten: deze specificaties

Het kan per provider verschillen welke onderdelen, services en applicaties bij de kosten van WP hosting al zijn inbegrepen. Moet je er nog apart voor betalen? Of in hoeverre zijn de specificaties al onderdeel van het vaste webhostingpakket? Bij (managed) WordPress hosting zijn er meerdere elementen die je kunt krijgen voor de prijs van je abonnement. Neem daarbij de volgende overwegingen in ogenschouw:

 • Installatie: wel of geen extra kosten buiten je abonnement?
 • Hoeveel websites mag je laten hosten binnen de serverruimte die je huurt?
 • Is de (basis)migratie gratis?
 • Krijgt je website een plek op standaard of op high speed infrastructuur?
 • Aantal GB aan opslagruimte
 • vCPU processor cores
 • Aantal MB geheugen
 • Aantal PHP workers
 • Hoeveel GB aan dataverkeer
 • NGINX, Apache, Lighttpd?
 • Welk type database (Percona, MariaDB)
 • Gedeelde of eigen database?
 • Hoe zijn de back-ups van je site(s) geregeld?
 • Is opschalen inbegrepen?
 • Is ook afschalen inbegrepen?
 • Gebeurt het schalen handmatig of automatisch?
 • Malware opruiming: gebeurt dat door een medewerker of automatisch?
 • Cloudflare beveiliging
 • Welke soort caching (edge, browser) is door de provider geregeld
 • Is deze caching standaard ingebouwd of verloopt deze met een plug-in?
 • Betaal je extra voor het veiligheidscertificaat SSL of is dit gratis?
 • Mate van gebruiksgemak van het dashboard
 • Hoe geavanceerd is de hack- en virusbescherming?
 • In hoeverre is sprake van proactieve monitoring van calamiteiten?
 • Op welke vorm van support heb je recht, binnen het afgenomen hostingpakket?
wordpress hosting specificaties

Uitleg van deze diensten
Voor specifieke informatie over wat deze technische variabelen inhouden, kun je kijken bij onze FAQ. Of zie onze contactinformatiepagina. Elke onderneming en elke website heeft zijn eigen behoeften – en noodzaak – aan minimum specs. Voor een groter hostingpakket op maat kunnen we je helpen bij het bepalen van de juiste WP hostingvereisten.

Prijzen en pakketten van Convesio

De WordPress hosting kosten van Convesio variëren: er zijn 7 prijslevels, verspreid over de niveaus van Starter, Business & Enterprise. De pakketten bieden veel keuze. Tot aan de hoogste capaciteit en kengetallen in relatie tot opslagruimte, geheugen, vCPU processor cores, PHP workers en dataverkeer. Bij een deel van onze WP hostingpakketten is de website installatie gratis. Verder zijn bij elk hostingpakket veel extra’s inbegrepen.

Let op: de volgende standaard inbegrepen hostingdiensten zijn er om je WP website ALTIJD, SNEL ÉN VEILIG online te laten zijn.

Denk aan automatisch schalen; dit is bij Convesio vast ingeschakeld. Hetzelfde geldt voor afschalen, voor het bereiken van lagere WordPress hosting kosten. Denk ook aan gratis SSL. Gratis dagelijkse back-ups. 100% ingebouwde caching (uniek). Ons gebruiksvriendelijk dashboard. Geavanceerde hack- en virusbescherming. De gratis basismigraties, continue proactieve monitoring en 365/24/7 support. Bovendien vindt de hosting binnen al onze pakketten plaats op onze zelf ontwikkelde, high speed infrastructuur. Hierbij werken we samen met ’s werelds grootste spelers als Google en Amazon.

Convesio prijzen

Bekijk de prijzen van Convesio. Op die pagina van Convesio.nl staat de inhoud van elk abonnement nader aangeduid. Waaronder de bovenstaande specificaties. Daarnaast vind je er mogelijkheden van aanvullende cache en een eigen Percona database of MariaDB. Naast, onder andere, de mogelijkheid van geautomatiseerde malware-opruiming.

prijzen convesio

OVER PUNT 3

Lagere WordPress hosting kosten door specifieke WP infrastructuur

Het laag houden van de kosten van WP hosting is gebaat bij de fundamentele manier waarop de infrastructuur ervan is opgebouwd. Convesio heeft zelf een platform ontwikkeld, gecreëerd, gefinetuned en geheel naar wens ingericht. Zo kunnen we het meest bereiken voor alle websites van al onze klanten. Alle processen zijn hiervoor tot in detail ingericht op het online houden van iedere website. Met snel ladende pagina’s en goed functionerende site-elementen. In alle omstandigheden.

Compromisloos

Ook hostingdiensten zoals caching en hack- en virusbescherming doen hierdoor compromisloos en efficiënt hun werk. En hoe beter, sneller, veiliger en efficiënter de WordPress hosting is, hoe lager de kosten ervan uitpakken. Dat geldt, allereerst, in absolute zin. De Convesio pakketkosten kunnen we voordelig houden doordat genoemde diensten een geïntegreerd onderdeel zijn van ons systeem. De processen binnen ons eigen ontwerp hebben we in meerdere opzichten ingericht op winst door schaalbaarheid. Daarvan profiteert ook de klant. Onze code en programmatuur hebben we vanaf de basis herbouwd, specifiek voor WordPress. Op basis van Google Cloud-infrastructuur en met een minimum aan SysAdmins. Alles om eenvoud en synergie te bereiken. Dat is terug te zien in onze goedkopere managed WordPress hosting met zelfs veel meer kwaliteit en inhoud dan elders. Via Convesio is een high-end hosting provider ook voor kleinere ondernemingen kostenefficiënt én bereikbaar.

Geen geld mislopen, maar geld verdienen

Behalve in absolute zin (lagere prijzen) leiden de voordelen van Convesio óók relatief gezien tot lagere kosten. Want betere hosting prestaties leiden structureel tot een soepel verloop van betalingstransacties. Ook op momenten van piekdrukte. In plaats van geld mis te lopen, telkens als de website niet of niet meer naar behoren functioneert, kun je met Convesio juist zoveel mogelijk geld blijven verdienen. Je online business en verkopen draaien immers óók op cruciale momenten volop door. De gemiddelde WordPress hosting kosten zullen daarmee na verloop van tijd drastisch dalen.

soorten webhosting

OVER PUNT 4

Ook dankzij elastisch schalen lagere WordPress hosting kosten

We noemden het al bovenaan in dit artikel: elastisch schalen leidt uiteindelijk tot lagere WordPress hosting kosten. Meer over schaalbare WordPress hosting lees je elders op Convesio.nl. Het komt er, kort gezegd, op neer dat met elastisch schalen de capaciteit, behalve omhoog, ook omlaag kan. Enerzijds gaat de servercapaciteit mee met de behoefte daaraan. Maar is de piek aan dataverkeer voorbij? Dan verwijdert het WordPress platform van Convesio de inzet van de extra containers eveneens direct, geautomatiseerd.

‘Automatisch schalen’ is inbegrepen in de diensten en prijzen van Convesio, ook in Nederland.

Zo betaal je niet voor de resources wanneer je deze niet gebruikt. En dat maakt, al helemaal op jaarbasis, een groot financieel verschil. Bij het vergelijken van hosting providers voor WordPress kom je ook andere aanbieders tegen van schaalbare WP hosting. Echter, de enorme capaciteit van schalen, de mogelijkheid van direct downsizen, en de high-end infrastructuur waarop dit bij Convesio plaatsvindt, zijn uniek. Deze service van schalen is onmisbaar voor bedrijven die online stabiliteit nodig hebben om te groeien. En klanten van Convesio hoeven daarvoor géén vakkennis te hebben of uitzoekwerk te verrichten. Ons ‘service-as-a-platform’ betekent: aanmelden, bestellen en de WP website installeren zónder stress of moeite.

hoeveel kost wordpress hosting

Voordelen van betaalbare managed WordPress hosting

Een hogere kwaliteit van (managed) WordPress hosting tegen zelfs lagere WordPress hosting kosten! Dat biedt meerdere voordelen. De site prestaties zijn dan optimaal om als bedrijf doorlopend online te kunnen renderen. Nota bene voor gunstige prijzen.

Je beschikt bij Convesio standaard over elastische schaalbaarheid. En over veel overige, fundamentele hosting specificaties en toepassingen. Als hosting provider met een infrastructuur speciaal voor WordPress bieden we daarnaast synergie- en efficiëntievoordelen voor elke WP website.

Het maximaliseren van winst is één. Bovendien geven de soepele hostingprocessen elke ondernemer gemoedsrust. Daarnaast verhoogt een goed werkende website het bedrijfsimago onder de klanten. Ook leidt zorgeloze, stressvrije, schaalbare webhosting tot tevreden en meer gemotiveerde bedrijfsmedewerkers.

Convesio biedt een brede pakketkeuze tegen maandelijkse prijzen. Voor start-ups, kleinere en middelgrote ondernemingen tot aan grote bedrijven en multinationals. Bij opschalen zijn de WordPress hosting kosten voornamelijk beperkt tot het verbruik tegen uurtarief. Daarnaast zijn er voor managed WordPress hosting aanvullende services bestelbaar, geheel op maat. Meer weten over onze WordPress hosting kosten? Bekijk onze prijzen en pakketten.