Schaalbare WordPress hosting

Automatisch schaalbare WordPress hosting. Leer hier wat schaalbaarheid voor WordPress websites is, hoe het werkt en welke meerwaarde het heeft. Automatisch schalen beschermt tegen enorme pieken in bezoekersverkeer en dataverkeer. Zo blijft de website probleemloos presteren en kan een bedrijf zijn (potentiële) klanten, leden en overige gebruikers optimaal blijven bedienen. Dit helpt de omzet van de onderneming blijvend te maximaliseren. WordPress hosting van Convesio is er voor alle groeiende bedrijven. De fundamenteel unieke hosting architectuur zorgt voor zowel automatisch opschalen als automatisch afschalen.

Websites nemen een steeds prominentere rol in voor elke onderneming. Zeker voor bedrijven die hun WordPress website inzetten om er omzet mee te genereren, lees: geld mee te verdienen. Deze moderne sites bieden steeds vaker complexe mogelijkheden en uitgebreide functionaliteiten. Dat geldt voor webshops, voor membership websites, voor E-learning sites, digitale events en andere online platformen met veel interactie.

Zij zullen gebruik moeten maken van automatische schaalbaarheid. Dat geldt evenzeer voor overige websites met veel bezoekers en veel requests. Voor de momenten waarop sprake is van een plotselinge, kortstondige grote stijging van deze aantallen.

schaalbare wordpress hosting

Opschalen én afschalen

Een goede werking van de website is voor alle klanten – en daarmee voor het bedrijf – cruciaal. Het snel laden van video’s, afbeeldingen, visuals, graphics en overige content en functionaliteiten is bepalend voor de gebruikservaring. En daarmee voor de conversie. Haal je de klant, bestelling of abonnement binnen – of niet? Het gaat bij een soepele verwerking van het bestellen, aanmelden of lid worden om seconden of minder dan dat. De server van de hosting provider moet veel gebruikers tegelijkertijd aankunnen, is dan het devies. Maar het volledige verhaal van schaalbare hosting, zoals voor WordPress, vraagt om een toelichting. Zoals op de infrastructuur. Het lastige is dat de piekdruktes niet altijd te voorspellen zijn. Ze komen soms zelfs op regelrecht onverwachte momenten.

En vervolgens neemt de behoefte aan servercapaciteit weer af, voor korte of langere tijd. Waarna de website op enig moment opnieuw gedurende korte of wat langere tijd weer een flinke upgrade aan middelen nodig heeft… Deze uitdaging oplossen door maar meteen voor het hoogste en duurste te kiezen, de grootste server, is inefficiënt en zonde van je hostingbudget. Sterker nog, dat leidt ongewenst tot het tegenovergestelde van goedkope WordPress hosting… Toch moet je iets doen om de klant(en) en bijbehorende omzet niet te verliezen, maar juist jarenlang te behouden en vergroten. Dat maakt dat het automatisch kunnen opschalen én automatisch afschalen de voorkeur verdient boven het huren van een standaard (te) grote server, voor teveel geld.

elastisch opschalen en afschalen van wordpress websites

Wat is automatisch schalen?

Nu leggen we uit wat automatisch schalen is en wat er met je online onderneming gebeurt als je site níet schaalt. We lichten de oplossing toe die Convesio heeft gebouwd om automatische schaalvergroting binnen WordPress hosting efficiënt te implementeren. Hiermee houd je zoals gezegd ook je hosting budget betaalbaar.

Automatisch schalen binnen webhosting is een methode voor het genereren van voldoende rekenkracht om aan de actuele resource-vereisten van de website te kunnen voldoen. Hoe meer sitebezoekers, hoe groter de belasting van de server(s). Dat kan leiden tot ernstige prestatieproblemen. En die leiden tot essentiële problemen zoals omzetderving.

Het vanzelf kunnen schalen – opschalen én afschalen – is dé stressvrije oplossing. In plaats van trage en slechte of zelfs niet ladende pagina’s, profiteert het bedrijf doorlopend en feitelijk ongemerkt van snelle pagina’s. Voor al hun klanten, op elk moment, voor elke aankoop, elk lidmaatschap, elke advertentieklik en andere conversie.

Schaalbare WordPress hosting: het WP platform van Convesio

docker containers

1 De basis: een vast aantal containers

Via ons dashboard is een minimumaantal containers in te stellen waarop je WordPress site draait. Elk van deze heeft toegewijde bronnen, vergelijkbaar (alvast) met een VPS.

webhosting auto opschalen

2 Veel traffic? Automatisch opschalen

Zodra WordPress een wezenlijke stijging van het web- en dataverkeer waarneemt, schakelen er extra containers in. Door de load hierover te verdelen, blijft de site snel.

wp hosting servers

3 WP schaalt over clusters van servers

Dit noemen we horizontaal schalen. De containers voor een enkele website draaien hier op meerdere servers. Zo vormt ook de hardware bij het opschalen géén beperking!

Kortom: géén single point of failure!

Manieren voor implementatie van schaalbare WordPress hosting

Het als WordPress hostingprovider voor elkaar krijgen van elastisch schalen, kan op de volgende manieren. Automatisch schalen is sterk afhankelijk van de schaalmogelijkheden van de onderliggende infrastructuur. We denken daarbij letterlijk in beide richtingen, zoals we eerder in dit artikel al vermeldden: upgraden voor het aanwenden van extra resources, en weer downgraden oftewel afschalen telkens wanneer deze niet meer nodig zijn.

Load balancing

Load Balancing is een techniek waarbij de infrastructuur automatisch het piekverkeer en de overmatige belasting over meerdere servers verspreidt. Vaststaande regels en programmatuur bepalen de route van het dataverkeer om de verschillende servers te bereiken. Dit lost het automatisch schalen weliswaar op, maar helaas niet op een efficiënte manier. Namelijk, het implementeren en upgraden van load balancing vereist specifieke kennis, vaardigheden én procesbewaking hiervan binnen het admin beheersysteem. Dat kan voor de gemiddelde website-eigenaar nog een heuse uitdaging worden. Bovendien ontstaat er meer (kans op) vertraging naarmate er méér servers onderdeel van zijn. Denk als oorzaken hiervan aan een verkeerde configuratie en ruis in interne netwerkconnectiviteit. Al met al is (alléén) deze manier van automatisch schalen van hosting, opzichzelfstaand, een kostbaar gebeuren.

Convesio managed WORDPRESS schaalbare hosting

Convesio is een schaalbare managed WordPress hosting provider. Zowel in termen van hardware als software ondersteunt deze provider automatische schaalbaarheid. De basis hiervoor is een moderne, robuuste technologie gebaseerd op containers. Die techniek is het snelst en meest efficiënt om het doel van puur ‘auto schalen’ te behalen. Het gebeurt rechtstreeks uit het hart van het hosting systeem, met het opschalen en afschalen van serverbronnen. Zonder dat je daar als website eigenaar of bezoeker ook maar iets van merkt – anders dan dat de site het altijd probleemloos blijft doen.

Deze hosting infrastructuur die gebaseerd is op onafhankelijk opererende Docker containers, maakt veel mogelijk. Convesio kan hiermee de hosting services voor de betreffende website onmiddellijk (her)implementeren op elk van deze onafhankelijke containers. Dat gebeurt naadloos en realtime. Met de Docker-techniek kunnen we nieuwe containers snel upgraden, testen en implementeren. Het resultaat hiervan is een onbeperkte, geruisloze, probleemloze schaalbaarheid voor onze klanten.

Moeiteloos opschalen

Bij Convesio draait je website op minimale containers die vergelijkbaar werken als een VPS, maar dan beter presteren, geïsoleerd zijn én schaalbaar. Dit in tegenstelling tot bij andere hosting providers. Bij piekverkeer zet onze infrastructuur geheel geautomatiseerd direct extra containers in. Zo ontstaat er voldoende capaciteit bij deze plotselinge bovengemiddelde (top)drukte. Deze auto schaalbaarheid beperkt zich niet tot één enkele server, maar is ‘server overschrijdend’. Nieuwe containers zetten we in op een cluster van webservers. Zo kan je webshop of andere website óók instant gebruikmaken van de resources van meerdere servers.

auto schaalbare wp hosting met docker

Daarnaast helpt onze ultramoderne, zelf ontworpen hosting structuur problemen met schaalbaarheid oplossen zónder concessies te doen aan de prestaties. Het interactieve Convesio platform stelt je in staat om ook zelf resources te bewaken, containers toe te voegen of te verwijderen, extra back-ups te beheren en méér.

Onze unieke, geïsoleerde infrastructuur verhoogt ook de veiligheid voor alle websites die gehost zijn bij Convesio. Zo hebben we de services van Cloudflare geïntegreerd voor de beveiliging tegen cyberaanvallen zoals Bruteforce en DdoS. Deze gevaren zouden anders de server resources teniet kunnen doen. In een dergelijk geval zouden deze niet meer dienst kunnen doen voor het grote aantal gelijktijdige bezoekers. Maar de Cloudflare service via Convesio helpen dit te voorkomen.

Voor welke bedrijven is automatisch schalen nodig?

Elk bedrijf dat zijn klanten de best mogelijke website-ervaring wil bieden, om zo ook de winst te maximaliseren, is gebaat bij hosting met automatisch schalen. Het is voor elke onderneming die online zichtbaar is met een website van belang om inzicht te krijgen in de hosting behoefte. Hoeveel gebruikers verwacht je, wanneer zullen er piekmomenten (kunnen) zijn? Vraag je af: hoe goed kan je huidige hosting provider de extra belastingen bij plots en fors toenemende drukte aan? Het begint bij inzicht en overzicht. Zoals voor een WooCommerce shop bij de inschatting van het aantal klanten voor Black Friday of tijdens aankomende feestdagen. Echter, blijkt uit dit soort capaciteitstesten dat opschalen dringend nodig is, ben je dan nog wel op tijd? De betere oplossing is: maak gebruik van een hosting provider die heeft gezorgd voor een automatische oplossing in de vorm van elastische schaalbaarheid.

wordpress hosting en schaalbaarheid

Dit zijn voorbeelden van bedrijven waarvoor schaalbare WordPress hosting een uitkomst is:

WooCommerce / webshop / E-commerce

Run je een online webwinkel? Bijvoorbeeld via WooCommerce? Een webshop vraagt gemiddeld genomen méér resources en hosting capaciteit dan veel andere soorten websites. Het zijn sites vol dynamiek, met veel productinformatie, -afbeeldingen en -video’s. Met veel interactie, zoals natuurlijk binnen het bestelproces en daaraan voorafgaand de winkelwagenomgeving. Dat leidt tot een groter aantal requests bij de server. Ook de caching mogelijkheid is beperkt, aangezien er veelal sprake is van unieke toevoegingen aan de winkelwagentjes en unieke betaalpagina’s. Hoe meer klanten tegelijk dit doen, hoe groter het gevaar van lange laadtijden, een traag content management systeem, slecht functionerende webpagina’s en zelfs 504 Gateway Time out fout…

Dat is uiteraard géén reclame voor het bedrijf. Maar stel, je hebt een abonnement bij een hosting provider die automatisch schalen standaard in zijn pakket aanbiedt. Telkens wanneer nodig, zorgt het platform van Convesio voor alle extra benodigde middelen en servercapaciteit. Zonder zwakste schakel, dankzij zowel verticale als horizontale instant schalingsmogelijkheden. Dat betekent al vooraf géén stress (!). Tijdens de piekdrukte is er alle concentratie voor je eigen werk. En na afloop van topdrukte, zoals bijvoorbeeld bij Black Friday, is er die mooie winst en een grote mate van voldoening. Plus tijd voor een schouderklopje: voor je marketingteam dat met succes die virale campagne heeft opgezet.

Aanbieder van online cursussen

Online cursusmateriaal, live of gelijktijdig streamen aan soms wel honderden of duizenden studenten. Aanbieders van online cursussen hebben wel wat nodig als het gaat om server- en hostingcapaciteit… Learning Management Systemen (LMS) zijn speciaal gemaakt om tegemoet te komen aan de wensen en benodigdheden voor online cursisten. Daarin krijgt al het leermateriaal een plek, naast onder andere het betaalsysteem en inlogsysteem waarmee de studenten aan de slag kunnen.

Online leren en op een gegeven moment examen doen, vereist een serveromgeving en schaalbare hostomgeving, voor elk (on)verwacht moment waarop dat ertoe doet. Loggen er gelijktijdig vele cursisten of geëxamineerden in? Direct extra servercapaciteit beschikbaar hebben is dan noodzakelijk. Voor optimale omzet, maar ook voor tevreden studenten die hun werk kunnen doen zonder afleiding van trage webservers of andere beperkende hosting prestaties.

En tevreden klanten… Juist, die komen hoogstwaarschijnlijk wel een keer terug!

hogere conversie met auto schaalbare wp hosting
wordpress beste

Schaalbare WordPress hosting & ons ontwerp

Convesio heeft zelf een platform ontworpen om schaalbaarheid voor WordPress mogelijk te maken. Dit is een combinatie van open source software met code in eigen beheer. Deze eigen code is uiteindelijk dé crux voor het schaalbaar kunnen hosten van WordPress. Zelfs bij de hoogste aantallen gebruikers, requests en bijbehorend dataverkeer.

Convesio heeft voor WordPress de oplossing. Onze vanzelf en elastisch schaalbare WordPress-hosting staat niet op zichzelf, maar is ook met succes geïmplementeerd in Google Cloud, Amazon Web Services, Steadfast en OVH.

Deze Convesio componenten dragen bij aan auto WP schalen:

  • Node.JS Load Balancer & Firewall
  • Cachelaag op maat gemaakt
  • Koppelingen naar bestandssystemen
  • Micro Caching voor GlusterFS

Online seminars en overige virtuele evenementen

Online evenementen; we zijn er sinds de Covid pandemie allemaal gewend aan geraakt. Een online seminar, en vooral ook grootschalige digitale evenementen zijn een spannend gebeuren. Vooral voor de organisatoren. Wat kan er mis gaan? Er hoeft ook maar iets mis te gaan… Met zoveel, soms duizenden bezoekers aan de andere kant van het scherm. Die allemaal hebben betaald om aanwezig te mogen zijn. En met veel interactie tussen hen en de organisatie, bovendien deels ook tussen de virtueel aanwezigen onderling. Dit kan gemakkelijk leiden tot ongekende situaties. Doemscenario’s waarbij de server het niet meer aankan en de bezoekers teleurgesteld de knop van hun laptop uitschakelen. Kortom, dit wil je te allen tijde voorkomen.

Gelukkig: het kan, met een goed geplande hosting schaalstrategie, waarbij Convesio waardevol kan zijn. Daarbij zullen we niet adviseren om maar gewoon de hoogste servercapaciteit in te huren. Nee, dat is onnodig en zonde van het geld, want het grootste gedeelte van de tijd is zo’n server dan inactief. Maar wat we wél adviseren is om vooraf grondig te beoordelen wat er op hosting vlak in de brede zin van het woord nodig is om het virtuele evenement te doen welslagen. Voorkom de valkuilen van een grootschalig virtueel live bijeenkomst. Automatisch schalen kan dienen als back-upstrategie en we vertellen je er graag over.

Membership websites / lidmaatschapswebsites

Lidmaatschapswebsites zijn erg complex en moeilijk te managen. Een belangrijke reden is dat bij een membership website maar een zeer beperkt deel van de content op te slaan is via cache. Immers, elk lid en alle bijbehorende gegevens en online handelingen en transacties zijn min of meer uniek.

Het is wat dat betreft ook vergelijkbaar met WooCommerce: het gaat om dynamische handelingen op de inlogpagina’s en bijvoorbeeld afrekenpagina’s. Bij websites voor leden zijn er ook nog de discussiepagina’s. Vaak zijn er bij dit type site veel leden tegelijkertijd, en maken ze op hetzelfde moment gebruik van de aangeboden services en functionaliteiten.

Een tip voor elke eigenaar van een website voor members: verdiep je ook eerst in het aanbod van automatisch schalen alvorens je de beste WordPress hosting provider kiest. Kies de provider die een robuuste aanpak hiervoor heeft. Bij dit type website is automatische schaalbaarheid extra belangrijk. Deze functie zorgt namelijk ook voor een soepele toewijzing van de schaarse bewerkingsmogelijkheden voor elk van de leden.

Het belang van automatisch SCHAALBARE WORDPRESS HOSTING

Het proces van opschalen en afschalen automatisch laten verlopen, is een groot voordeel voor veel bedrijven. Automatisch schalen maakt het 100% gemakkelijk. Je kunt niet te laat zijn, want het schalen gaat geheel voorgeprogrammeerd en instant, zonder tijd te verliezen en zonder haperingen. Je maakt alléén gebruik van de extra hosting capaciteit wanneer dat nodig is. En je behoudt je bezoekers en klanten, stemt hen optimaal tevreden, en vergroot daarmee je winst en je potentieel. Het is goed voor je bedrijfsimago, de bedrijfs- en klantprocessen blijven doorlopen en iedereen blijft blij. Want niet alleen jullie klanten, maar ook jij en de werknemers kunnen door met waar je goed in bent. En daarmee makkelijker en sneller kleine en grote successen behalen. Daarvoor is dan wel een WordPress hosting infrastructuur nodig die het automatisch schalen al in de basis ondersteunt.

elastisch schalen wordpress hosting

Vanzelf schaalbare WordPress hosting zorgt ervoor dat de server(s) de requests afkomstig van alle klanten efficiënt kan afhandelen. Ook de nieuwe die erbij komen terwijl andere websitebezoekers nog met diezelfde soort handelingen bezig zijn. Dit verkort de initiële laadtijd van de site, hetgeen de gebruikservaring zeer ten goede komt, maar ook direct van positieve invloed is op de page ranks. Kies voor een hosting provider met een degelijk schaalbaarheidsplan. Een plan waarbij de prestaties niet te sterk afhankelijk zijn van caching.

Want bij een hausse aan webverkeer werkt alleen het genoemde robuuste schalingsplan. Wij doen bovendien ook tijdens het geautomatiseerde instant schaalproces géén concessies aan de webprestaties en de consistentie daarvan voor elke individuele bezoeker op dat moment. Let op: kies niet louter voor schaalbare hosting, maar juist voor automatische schaalbaarheid waarbij de capaciteit óók omlaag kan. Anders huur je (zeer) grote servers waarvan je veel te weinig gebruikmaakt, maar waarvoor je wel structureel (veel) teveel betaalt.

schaalbare wordpress hosting woocommerce

Webshop en verlaten winkelwagentjes: oorzaak en oplossing

Een winkelwagentjes dat (deels) gevuld is, maar door de bijna-klant op een gegeven moment verlaten is. Het is voor veel webshop eigenaren een herkenbaar probleem en zonde van de misgelopen omzet. Wat is van de legen winkelwagentjes de oorzaak, en wat is de oplossing?

Alvorens fors te investeren in bijvoorbeeld interactieve tools en intelligente bots enzovoort, is het zinvol om te kijken naar de wezenlijke oorzaken. Zo is de reden van een aanzienlijk deel van de bezoekers dat een lege online winkelwagen achterlaat, vaak ‘gewoon’ een lange wachttijd. Ze vinden het bewust of onbewust moeilijk om te navigeren, zoeken of formulieren in te vullen wanneer de server niet reageert. Zoals gezegd zijn deze bestelhandelingen niet of nauwelijks geschikt voor caching. Dus is het direct kunnen opschalen, bij een x-aantal bezoekers tegelijk, veel eerder de oplossing van het probleem. Zo behoud je bezoekers in plaats van dat je ze verliest – in veel gevallen zou dat ook nog zijn aan de concurrent… Schakel daarom Convesio automatisch schalen in. En bekijk dan nog eens de statistieken zoals het bounce percentage. Dit zal aanzienlijk afnemen!

504 fouten

Is of raakt de website teveel belast? Dat is een 504-foutmelding veelal een kwestie van tijd. Een 504 Gateway Timeout fout ontstaat wanneer een server voor het laden van de webpagina geen tijdige response krijgt van een andere server. Zo ontstaat letterlijk een time-out van de gebruikersverzoeken. Dit kan het gevolg zijn van teveel verkeersvolume als er níet vanzelf automatische schaling is gefaciliteerd. Vanzelfsprekend komt een 504-fout de professionaliteit, reputatie en betrouwbaarheid van het bedrijf achter de website niet ten goede. Een reden temeer om een relatief klein bedrag te reserveren voor auto schaalbare webhosting. Kleine moeite, groot plezier!

Kortom, over schaalbare WordPress hosting

Automatisch schalen is een webhosting functie met flinke meerwaarde. WordPress hosting met automatische schaalbaarheid houdt de website in de lucht, ongeacht het bezoekersverkeer van dat moment. Voordeel is ook dat deze functie van Convesio de capaciteit niet alleen kan opschalen, maar ook kan afschalen, zodra dat weer mogelijk is. Dit bespaart flink op de WordPress hosting kosten en daarmee op je hosting budget. Bovendien helpt deze functionaliteit om zoveel mogelijk klanten aan te trekken, te behouden én om hun omzet voor je bedrijf te vergroten. Daarnaast komt de ononderbroken werking van je site de geloofwaardigheid en het imago van je onderneming overduidelijk ten goede. En terwijl de bedrijfssite(s) dankzij de diensten en infrastructuur van Convesio vanzelf optimaal blijven presteren, kun jij je concentreren op de groei van je bedrijf.

automatische schaalbaarheid wp hosting