Kan WordPress echt schalen?

Over de bekendheid van WordPress hoeven we je weinig meer te vertellen. Wie een almaar groeiende WP site heeft, kan zich echter wel het volgende afvragen. “Kan een website schalen?”. En: “Kan WordPress schalen?” Het antwoord daarop is: ja.

Kan WordPress schalen?

Het wereldberoemde CMS schaalt zelfs verbazingwekkend goed. Al vergt dat discipline, aangezien hiervoor wel aanpassingen nodig zijn. En implementatie van extra software van derden, evenals zorgvuldigheid bij plug-ins en thema’s. Dit moet goed gebeuren om problemen met schalen te voorkomen.

Hoe dan ook, WordPress kan daadwerkelijk schalen (ook al is dat al jarenlang een onderwerp van discussie). Hier leggen we uit waarom dit zo is – mits je dus de juiste aanpassingen doet en keuzes maakt.

Zo kan je WordPress schalen

WordPress schalen kan op meerdere manieren. Zoals door het gebruik van Docker en via het installeren van cache plug-ins. En er zijn nog verschillende andere technieken om de prestaties van WordPress, waaronder de schaalbaarheid, te optimaliseren.

Sceptici die een ontkennend antwoord geven op de vraag “Kan WordPress schalen?” geven hiervoor meestal de volgende drie redenen:

  • WordPress is oorspronkelijk niet ontworpen voor e-commerce
  • Je moet voldoende kunnen vertrouwen op plug-ins en thema’s van derden
  • Aanpassingen, indien niet goed doorgevoerd, kunnen je WP site vertragen

Deze redenen snijden an sich hout. Elk van deze drie vaak gebruikte argumenten lichten we dan ook toe.

Daarbij geven we echter ook de oplossingen die ervoor zorgen dat deze factoren uiteindelijk toch níet beperkend hoeven zijn. Eerst lichten we de uitdagingen toe, daarna beschrijven we onze oplossingen.

WooCommerce opschalen

WordPress is van origine niet ontworpen voor e-commerce

Van origine is WordPress een platform gemaakt en ontworpen voor blogs. Pas wanneer je WooCommerce toevoegt aan WP en je website daarmee in een online shop verandert, beginnen de daadwerkelijke uitdagingen. Immers, de databasestructuur van WordPress is in eerste instantie niet gebouwd voor grootschalige eCommerce-sites. Dat zit zo. WooCommerce bewaart bestellingen in dezelfde databasetabel als blog posts. Veel verkeer met veel transactieverwerkingen vraagt herhaaldelijk om toegang tot die database. En dat zal de site dramatisch kunnen vertragen. Gelukkig werkt WooCommerce aan een aparte tabel voor bestellingen. Dat zal de WooCommerce site, vooral bij (zeer) veel transacties, flink sneller maken.

Verderop lees je de overige oplossingen van Convesio om WooCommerce sneller en schaalbaar te maken.

Vertrouwen op plug-ins en thema’s

Een andere uitdaging bij het schalen van WordPress betreft de afhankelijkheid van plug-ins. Hoewel WordPress dankzij plug-ins veel voordelen biedt ten opzichte van andere contentmanagementsystemen, kunnen deze ook de schaalbaarheid belemmeren. Dit kan vooral gebeuren als je te gemakkelijk veel plug-ins installeert zonder daarbij selectief te zijn. Veel plug-ins van derden zijn namelijk niet gecodeerd om zo efficiënt mogelijk dienst te doen. En zo’n gebrek aan geoptimaliseerde code kan schaalproblemen veroorzaken. Daarnaast kan de compatibiliteit tussen de verschillende plug-ins het schalen in de weg zitten.

Verderop deze pagina lees je de oplossingen van Convesio hiervoor.

Aanpassingen en maatwerk: precisiewerk

Het derde genoemde punt dat WordPress schalen in de weg kan zitten, zijn niet-geoptimaliseerde aanpassingen in de codes. Nou is het bestaan van de mogelijkheid van het doorvoeren van die aanpassingen op zich een grote pré. Echter, het kan óók leiden tot zogeheten bloat. Ofwel tot het ontstaan van onnodige – of onnodig grote software-coderingen, en daarmee tot trage paginalaadtijden. Verder kunnen aangepaste thema’s en plug-ins het ook moeilijk maken om de site bij te werken. Namelijk, updates kunnen aangepaste code-op-maat breken en daarmee compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Dit kan resulteren in downtime. Bovendien kan dit het lastiger en complexer maken om de site up-to-date en veilig te houden.

Nu lichten we de oplossingen toe van Convesio om WP schaalvergroting alsnog mogelijk te maken. Dit ondanks de meerdere uitdagingen op het vlak van ontwerp, plug-ins en codering-op-maat.

Oplossingen voor het opschalen van WordPress

Zoals hierboven beschreven, zijn er meerdere oorzaken waarom WordPress soms problemen heeft met (op)schalen. Maar er is wel degelijk heel goed iets aan te doen. Kies daarvoor als basis een webhost die gespecialiseerd is in schaalvergroting voor WordPress.

Je WordPress website schalen? Dat kan prima, mits deze bij de juiste provider gehost is, en er daarnaast de juiste optimalisaties plaatsvinden. Denk aan caching, aan een zorgvuldige keuze van het WP thema en, bijvoorbeeld, aan het gebruik van een Content Delivery Network (CDN).

Kies een host die gespecialiseerd is in schaalvergroting

Het eenvoudigste – en beste – wat je kunt doen, is simpelweg een WordPress hosting provider kiezen die gespecialiseerd is in schaalvergroting. Convesio is zo’n host. Onze volledige hostinginfrastructuur is ontworpen om websites te schalen, bij grote hoeveelheden web- en dataverkeer. Ook andere hosts bieden vergelijkbare functies, maar eerder als een dure add-on. Bij Convesio is het schalen van WordPress al in de basis ingebouwd in de platforminfrastructuur. Dat maakt het duidelijk zowel efficiënter als goedkoper.

WORDPRESS SCHALEN MET CONVESIO

De beste hosting voor het schalen van WordPress

Convesio maakt WP schaalvergroting mogelijk. Met als sterke basis onze Docker hosting infrastructuur, aangevuld met optimalisatie, advies en volledige ontzorging. Zónder dure add-on!

Kies in elk geval géén goedkope shared hosting provider

Het belangrijkste is om niet zomaar de goedkoopste shared hosting provider te kiezen die je kunt vinden. Betaal je slechts een paar euro per maand om je website te hosten? Dan kun je er absoluut zeker van zijn dat deze host geen grote hoeveelheden verkeer aankan. Wel eens gehoord van tools zoals Instana en New Relic om zelf de bronnen van je site te controleren of ze wel goed genoeg zijn? Waarschijnlijk frons je nu je wenkbrauwen. Daarom kun je maar beter al op voorhand kiezen voor de beste schaalbare WordPress hosting. Zeker als je een drukke WordPress website hebt die op elk willekeurig moment snel moet kunnen opschalen.

Kies een goede plug-in voor caching

Caching plug-ins zijn een must voor het afhandelen van grote hoeveelheden webverkeer. Zo’n plug-in maakt statische kopieën van je webpagina’s en slaat deze op in het cachegeheugen van de site. Het voordeel daarvan? Wanneer iemand een webpagina bezoekt, hoeft het systeem die pagina niet telkens opnieuw te genereren, maar kan het die pagina laden vanuit de cache. Dit leidt tot snellere laadtijden, een lagere serverbelasting en (veel) betere algehele websiteprestaties. Al helemáál wanneer er in korte tijd honderden of zelfs duizenden bezoekers op je site komen. En er is nog een voordeel: zoekmachines zoals Google tellen in hun rankings óók de paginasnelheid voor een belangrijk deel mee.

Kies een licht WordPress thema

Het gebruik van een lichtgewicht WordPress thema is cruciaal om ervoor te zorgen dat je site veel verkeer aankan en effectief kan schalen. Een lichtgewicht thema heeft doorgaans minder code en minder functies. En dat resulteert weer in veel snellere laadtijden en betere algehele prestaties. Hoe minder toeters en bellen een WP thema heeft, hoe beter. Zo creëer je ook de voorwaarden voor het kunnen schalen van WordPress.

Minimaal gebruik van plug-ins

We gaven het op deze pagina al aan: het gebruik van te veel plug-ins is vaak een reden waarom WordPress niet kan schalen. Behalve méér functies, voegt elke plug-in ook meer code toe, en daarmee méér kans op vertraging of zelfs crashes. Een eenvoudige stelregel: installeer alleen plug-ins die absoluut noodzakelijk zijn. En zeker niét plug-ins die slechts een leuke toevoeging zijn. Probeer bovendien het gebruik van multifunctionele plug-ins voor één enkele functie te vermijden. Deze bevatten per definitie (te) veel code.

kan wordpress schalen? Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een Content Delivery Network (CDN) zoals Cloudflare is essentieel voor de WordPress site om zware belastingen aan te kunnen én om effectief te schalen. Kort gezegd werkt een CDN als volgt. Het maakt kopieën van de inhoud van de website en plaatst deze op meerdere servers in verschillende geografische regio’s. Wanneer een gebruiker de inhoud van de site opvraagt, levert het CDN deze automatisch vanaf de server die zich het dichtste bij bevindt. Net als de eerder aangegeven oplossingen voor WordPress schalen waarmee Convesio werkt, vertraagt dat de laadtijden én verbetert dit de algehele gebruikerservaring.

Boost aan WordPress schalen via de Docker hosting van Convesio

Docker is een open sourceplatform. Developers kunnen daarmee applicaties en services ontwikkelen en implementeren in een virtuele omgeving bestaande uit ‘containers’. Deze zijn licht van gewicht, portable en bieden een geïsoleerde omgeving. Dat stelt developers in staat om configuratie en prestatie-optimalisatie door te voeren onafhankelijk van de onderliggende infrastructuur. Dat heeft ook een zeer positief effect op de mogelijkheid van WordPress schalen.

Convesio is gespecialiseerd in Docker. Onze volledige infrastructuur is al vanaf de kern opgebouwd om deze containers speciaal en geoptimaliseerd in te zetten voor WordPress.

We kunnen deze containers snel implementeren op meerdere servers. Daarmee kunnen we resources snel opschalen – of weer verlagen – aan de hand van het actuele webverkeer. Daarmee zijn onze Docker containers ideaal om instant grote hoeveelheden websiteverkeer te verwerken. Zo bieden we elke bezoeker een consistente gebruikerservaring, zelfs bij ongekende website-drukte.

Kortom, WordPress kan prima schalen, mits…

Hoewel er altijd enige discussie is over de vraag of je WordPress kunt schalen, is het antwoord wel duidelijk. Het kan, op voorwaarde dat je de juiste discipline betracht bij het (laten) doorvoeren van aanpassingen en bij de keuze en toepassing van plug-ins en thema. De eenvoudigste manier om WordPress schaalbaarheid voor elkaar te krijgen? Begin bij het begin. Te weten: kies een betrouwbare host die gespecialiseerd is in WordPress, en die de schaalbaarheid ervan in al zijn facetten fundamenteel heeft doorgevoerd.

Aanmelden

Klaar om je WordPress site schaalbaar te maken? Zodat je bij grote websitedrukte géén ‘fingers crossed’ meer hoeft te zeggen en denken? Meld je dan vrijblijvend aan bij Convesio. Steeds meer klanten gaan je voor. Klanten met een WooCommerce webshop of andere – soms of structureel – enorm drukke WordPress site.

KLANT WORDEN VAN CONVESIO