Hoe kies je de beste WooCommerce hosting?

De ultieme leidraad om weloverwogen de beste WooCommerce te kiezen

Weten wat een WooCommerce webshop nodig heeft om optimaal te werken. Het is een voorwaarde om de beste WooCommerce hosting te kunnen kiezen.

beste woocommerce hosting kiezen

De infrastructuur van WooCommerce hosting bepaalt de prestaties van je online webshop. En daarmee de shopervaring en de algehele websitebeleving van je klanten. Sterker nog, bij een groot aantal bezoekers is die WooCommerce hosting infrastructuur zelfs een groeifactor van onderscheidend belang. Het is dan namelijk een voorwaarde dat de webshop snel en voldoende opschaalt. Zodanig dat alle online bestellingen van dat moment ‘gewoon’ doorgang vinden. Bovendien moet die hostingoplossing een dergelijke, grote uitdaging ook op een flexibele en solide wijze kunnen uitvoeren, zonder dat het leidt tot complexiteit.

Inhoud

 1. Is elk type webhosting geschikt voor WooCommerce?
 2. Shared WooCommerce hosting
 3. VPS WooCommerce hosting
 4. Managed en unmanaged Cloud WooCommerce hosting
 5. Wat is specialistische WooCommerce hosting?
 6. Hoe kies je de beste WooCommerce hosting?
 7. WooCommerce hosting infrastructuur
 8. Belangrijke WooCommerce hosting kenmerken
 9. Hoe herken je goede hosting prestaties
 10. Functies voor beveiliging
 11. Functies voor schaalbaarheid
 12. Platform kenmerken (dashboard)
 13. Beste WooCommerce hosting support
 14. Tot slot

Net begonnen met je WooCommerce shop? Of is deze intussen al aanbeland in een fase van intensieve groei? Hoe dan ook, doorgaans is overstappen naar een andere hostingprovider een hele exercitie. Dat weten we uit eigen ervaring, aangezien ons team van engineers maandelijks meerdere WooCommerce bedrijven helpt bij het migreren naar Convesio.

Hoe komt het dat deze ondernemingen pas in een zo laat stadium de overstap maken? Het antwoord is eenvoudig. Namelijk, vaak is er een gebrek aan goede research in de zoektocht naar de beste WooCommerce hosting oplossing. Vaak is er simpelweg ook een te laag besef van het feit dat die keuze ertoe doet, aangezien het aan de basis ligt van een gezonde groei.

Verder verwarren veel mensen de oplossing voor reguliere hosting met die van managed WooCommerce hosting. Daarom schrijven we deze ultieme leidraad voor WooCommerce ondernemingen. Daarmee kunnen zij de meest relevante WooCommerce hostingoplossing makkelijk herkennen.

Is elk type webhosting geschikt voor WooCommerce?

Dat is bij de meeste WooCommerce-gebruikers de eerste vraag die opkomt. Gevolgd door: waar te beginnen met deze zoektocht? Wat te kiezen? En is de hosting die in het vizier komt nou wel echt wat we nodig hebben? Het zijn logische en terechte vragen. Echter, in veel gevallen mist er nog een ander vraagstuk. “Waar sta ik als bedrijf, nu en de komende jaren?”

Wil je je voordeel kunnen doen met de rest van dit artikel, neem dan eerst even de tijd voor het beantwoorden van het bovenstaande.

Mooi! Nu je hierover meer duidelijkheid hebt, kunnen we gaan kijken naar de meest populaire vormen van hosting onder WooCommerce ondernemingen. Zo kun je zelf beoordelen én beslissen welke oplossing geschikt is voor jouw eigen online bedrijf.

Shared WooCommerce hosting

Bij shared hosting krijgen meerdere websites een plek op één en dezelfde server. Deze websites verdelen de beschikbare servercapaciteit. Alleen, die gemeenschappelijke bron verbruiken ze niet noodzakelijkerwijs evenredig. Dat leidt ertoe, bij deze vorm van hosting, dat een grote site gemakkelijk (te)veel servercapaciteit opslokt. Daarmee berooft deze de andere sites op die server van de benodigde rekenkracht. Het gevolg: veelvuldige 504-foutmeldingen, ofwel een time-out door een trage server. Of nog erger, je WooCommerce shop komt in de verdrukking en gaat offline…

Deze shared hosting architectuur levert in potentie ook ernstige beveiligingsproblemen op voor je WooCommerce webwinkel. Er is namelijk geen afdoende oplossing om te voorkomen dat een geïnfecteerde website de hele server besmet. Dit leidt tot verdere schade zoals dataverlies en een onderbroken bedrijfsvoering. Als gevolg van te weinig beschikbare rekenkracht treden er ook vertragingen op, zowel online als aan de achterkant in de WordPress admin. Ook het updaten van de core is een flinke uitdaging. Dit komt doordat niet alle shared hosting providers de nieuwste versies aanbieden van PHP en MySQL.

Shared WooCommerce hosting is weliswaar goedkoop en ook gebruiksvriendelijk. Daarom geven veel starters en parttime WooCommerce shop-eigenaren de voorkeur aan zo’n gedeelde hosting. Deze hosting oplossing is bijvoorbeeld geschikt voor het testen van het Minimum Viable Product (MVP) – ofwel de eerste, toonbare en verkoopbare versie van je product. Ook voor een blog met weinig bezoekers en dataverkeer kun je nog prima uit de voeten met shared WooCommerce hosting. Hetzelfde geldt voor een shop met slechts een paar producten, bestemd voor een gerichte, kleinere doelgroep. Denk bij dit laatste, bijvoorbeeld, aan de verkoop van studieboeken door een universiteit aan haar studenten.

VPS WooCommerce hosting

Bij VPS hosting is een server onderverdeeld in meerdere virtuele servers. In tegenstelling tot bij shared hosting, krijgt elke virtuele server specifieke rekenkracht toegewezen. Zoals CPU, RAM en opslagruimte. Hoewel de algehele bronnen van de server hetzelfde zijn, hoef je je bij VPS geen zorgen te maken over het verbruik van de andere sites op die server. Bovendien is VPS hosting veiliger, omdat elke website afgebakend wordt gehost, in zijn eigen virtuele omgeving. Dat geeft een zekere mate van isolatie en bescherming.

VPS WooCommerce hosting is een betaalbare optie vergeleken met een dedicated server. Deze laatste is volledig toegewezen aan één klant. Het beheer en het runnen van VPS vereist echter extra kennis, tenzij je die werkzaamheden natuurlijk overlaat aan je hosting provider. Ook de mogelijkheid van schalen is bij VPS hosting zeer beperkt. Daarvoor is de toegewezen hoeveelheid aan resources te laag. Je kunt de WooCommerce website-capaciteit dus niet voldoende opschalen om te kunnen meegroeien met het bedrijf en het aantal klanten. Ook anticiperen op deze groei door alvast te kiezen voor een grotere VPS server, is niet de oplossing. Immers, dat verhoogt het hostingbudget aanzienlijk, terwijl je alleen maar af en toe van die verhoogde servercapaciteit gebruik zult maken.

Kortom, VPS hosting kan behoorlijk wat bieden aan hostingcapaciteit voor je WooCommerce webshop, maar deze loopt wel tegen een grens aan. Het automatisch schalen van de beschikbare hostingmiddelen – opschalen bij toenemende vraag en afschalen bij een dalende vraag – is hier niet of nauwelijks mogelijk. De VPS hostingstack is ontwikkeld voor meer algemene websites en vereist enorm veel werk aan WooCommerce optimalisatie. Nog los van het serveronderhoud, tenzij je kiest voor managed hosting.

woocommerce hosting welke

Managed en unmanaged Cloud WooCommerce hosting

Cloud WooCommerce hosting lijkt veel op VPS hosting, maar heeft een aantal onderscheidende functionaliteiten. ‘Cloud computing’ is de nieuwste en beste technologie voor website hosting. Het biedt betrouwbaarheid dankzij een netwerk van servers. Deze kunnen hun resources en de belasting delen en verdelen als de site anders offline zou gaan. Het biedt na noodgevallen ook een beter herstel dan dedicated, VPS en shared hosting. Het is daarmee de beste WooCommerce hosting.

Hosting in de cloud kent feitelijk twee varianten: managed en unmanaged. Bij unmanaged cloudhosting kies je een provider van je keuze – zoals AWS of Google Cloud – en vervolgens zorg je zelf voor de configuratie. Je hebt daarbij alles zelf in de hand. Van het installeren van WooCommerce tot het opzetten van de database en andere stukjes software. Hetzelfde geldt voor het oplossen van fouten en problemen. Dat komt bij unmanaged hosting aan op je eigen knowhow. Bij hosting van je WooCommerce shop via een cloud infrastructuur kun je rekenen op een hoge beschikbaarheid, maar je moet veel handmatig draaiende houden.

Bij managed cloudhosting besteed je al het handmatige hostingwerk eenvoudigweg uit. Je kunt dan nog altijd je WooCommerce shop laten hosten op een van de providers met cloudinfrastructuur met hoge beschikbaarheid. Daarbij is echter alles vooraf speciaal geconfigureerd voor het runnen van WooCommerce. De hostingprovider neemt ook de updates en server patching uit handen. Zowel unmanaged als managed cloudhosting is voor WooCommerce een veelgebruikte optie. Beide bieden in vergelijking tot VPS betere prestaties, beveiliging en betrouwbaarheid. Met managed WooCommerce hosting kun je bovendien met één klik op de knop diverse bijbehorende taken (laten) uitvoeren. Denk aan domeinbeheer, het instellen van back-upbeheer en het toevoegen van een SSL-certificaat.

Wat is specialistische WooCommerce hosting?

In dit artikel hebben we tot dusver de verschillende mogelijkheden voor het hosten van een WooCommerce site aan bod laten komen. Alle genoemde hosting opties geven je webshop natuurlijk een zichtbare plek op het internet. Sommige van deze vormen van webhosting beheren zelfs meerdere aspecten van je shop. Maar is dit voldoende voor het structureel succesvol kunnen runnen van je online onderneming? Of toereikend voor een WooCommerce webshop die gaandeweg meer eisen stelt? Welnu, het antwoord daarop is: nee.

Alleen de hostingoplossing die speciaal ontwikkeld en gebouwd is voor WordPress en WooCommerce, kan de beloofde prestaties, beveiliging en schaalbaarheid garanderen. In tegenstelling tot reguliere hosting bevat WooCommerce hosting alle functionaliteiten die daarvoor vereist zijn. Maar het ontzorgt óók door het aanbieden van een selectie tools en diensten speciaal gemaakt voor het verbeteren van de gebruikerservaring van je klanten.

Alleen een hostingoplossing speciaal voor WordPress en WooCommerce kan hiervoor de beste prestaties, beveiliging en schaalbaarheid garanderen.

In WooCommerce gespecialiseerde hosting is ideaal voor middelgrote en zeer grote webshops die qua websiteprestaties en -veiligheid geen concessies kunnen doen. Omdat deze hosting specifiek gebouwd is voor WooCommerce, ontvangt het direct de bijhorende nieuwste updates voor veiligheid en prestaties. En er is nog een voordeel van WooCommerce hosting voor je webshop. Namelijk, je krijgt dan deskundige ondersteuning van vakspecialisten met veel knowhow over de dagelijkse gang van zaken in een WP shop.

Wie zijn de mensen achter de beste WooCommerce hosting

Eveneens belangrijk is te weten wie de mensen zijn achter de beste WooCommerce hosting oplossingen. Illustratief voor bijvoorbeeld het hostingplatform van Convesio is dat dit is ontworpen, gebouwd én nog altijd wordt beheerd door eenzelfde groep medewerkers. Nog belangrijker is dat deze mensen al tientallen jaren actief zijn in de WooCommerce business. Zij hebben hun uitgebreide kennis van deze WordPress plug-in kunnen integreren met de nieuwste, daarvoor bestemde hosting technologie. Daarin zijn ook oplossingen verwerkt voor problemen die zij jarenlang zijn tegengekomen in andere WooCommerce winkels.

Waar moet je op letten bij het selecteren van de beste WooCommerce hostingprovider voor je bedrijf? In het volgende gedeelte behandelen we de aandachtspunten daarvoor.

Hoe kies je de beste WooCommerce hosting?

Het kiezen van de beste WooCommerce hostingprovider. Het is gemakkelijker als je begrijpt wat een succesvolle, goed presterende WooCommerce shop daarvoor nodig heeft.

De volgende stap is om deze eisen te matchen met het aanbod en de kenmerken van de hostingprovider. Heb je het eerste gedeelte van dit artikel tot je genomen en weet je wat een goed presterende webshop vereist? Lees dan verder om te kijken hoe je, aan de hand van die wetenschap, de beste WooCommerce provider kunt vinden.

WooCommerce webshops zijn complex. Dan hebben we het niet zozeer over het aantal producten in het assortiment. Of over het aantal maandelijkse bezoekers en/of klanten. De complexiteit betreft vooral de dynamiek van de bijbehorende hosting architectuur. Dat ontwerp vergt veel meer resources dan een andere, niet-WooCommerce website.

Zo zijn er grote uitdagingen om de prestaties en beschikbaarheid voor elke shop en toepassing veilig te stellen. Dat vereist een goed doordachte strategie en een krachtige backend. Daarbovenop komt dat je WooCommerce webshop een meerlaagse WordPress beveiliging nodig heeft, als bescherming tegen kwetsbaarheden en datadiefstal.

managed hosting woocommerce

Laten we nu kijken naar de onmisbare hostingfuncties voor je WooCommerce webwinkel.

WooCommerce hosting infrastructuur

De onderliggende cloudinfrastructuur is de aandrijving van het gehele hostingplatform. Het is van cruciaal belang dat die infrastructuur krachtig is, maar óók bestand tegen grootschalig bezoekers- en dataverkeer. Het is daarnaast een must dat dit fundament een maximale beschikbaarheid aankan. Dit alles samen zal online goed te merken zijn, in de vorm van een stabiel werkende, krachtige en betrouwbare webwinkel.

Het onderling vergelijken van alle beschikbare infrastructuuraanbieders op geleverde prestaties en beschikbaarheid, is een vak apart. Maar het is algemeen bekend dat providers zoals Amazon, Google Cloud, DigitalOcean en Steadfast goed bekend staan. Alle specialisten en autoriteiten in de hostingmarkt onderschrijven hun prestaties, hoge beschikbaarheid en – dekkingsgraad. Logisch dat alle WooCommerce shops bij Convesio draaien op de infrastructuur zoals van AWS, Google Cloud en Steadfast.

Als eigenaar van een WooCommerce webshop is ook de volgende vraag zeer relevant. Welke partner(s) schakelt het hostingbedrijf in als het gaat om de hardware? En hebben deze providers een datacenter op een locatie dicht bij waar je bezoekers zich bevinden? Tip: zoek voor die regio(‘s) op de zogeheten uptime-status van de datacenters waarmee je provider samenwerkt. Baseer mede daarop je beslissing. Onthoud verder eveneens dat enkel en alleen traditionele caching niet volstaat om je webshop snel te maken. Voor optimale laadprestaties heb je ook een snelle origin-server nodig, evenals caching met speciale WooCommerce-functies. Dit laatste bespreken we verderop in dit artikel.

Belangrijke WooCommerce hosting kenmerken

Inmiddels begrijp je welke eisen je moet stellen aan het runnen van een WooCommerce winkel. Om aan deze vereisten te voldoen, is het goed om te kijken welke belangrijke functies onderdeel zijn van de beste WooCommerce hosting.

Hoe herken je goede hosting prestaties

Het is voor een WooCommerce hostingprovider essentieel om een geoptimaliseerde hostingstack aan te bieden, in combinatie met krachtige cloudinfrastructuur. Het is de kern waarop de WooCommerce webshop draait. Als aanvulling daarop is er de softwarelaag voor het verder verbeteren van prestaties en veiligheid. Om hier voordelen te bereiken, zorgt WooCommerce-specifieke hosting dat je webwinkel draait op de nieuwste versies van PHP, MySQL of MariaDB.

Uitdagingen oplossen op het vlak van WooCommerce prestaties en schaalbaarheid. Hoe doen we dat bij Convesio?

Het oplossen van uitdagingen op het vlak van prestaties en schaalbaarheid. Hoe doen we dat bij Convesio? Die oplossingen verkrijgen we door de WooCommerce sites van onze klanten te hosten op een architectuur gebaseerd op containers. Daarbij draait elke component van de hosting stack in zijn eigen container. Dit is een unieke aanpak. Het stelt ons in staat om resources instant en over clusters van servers te schalen. Dat is nodig voor als je shop een ongekende bezoekersdrukte meemaakt. Dit schalen gebeurt automatisch. Daarmee kunnen je webshopklanten hun online koopproces ononderbroken voortzetten. Dat leidt daarmee automatisch tot de beste, meest gewaardeerde gebruikerservaring.

Daarnaast zijn al onze zakelijke abonnementen inclusief Cloudflare Enterprise-functies. Dit betreft een premium pakket met prestatie-, beveiligings- en schaalbaarheidsservices. Wij zijn van mening dat een traditioneel CDN (een verspreid netwerk van servers) niet effectief is voor WooCommerce. Dat komt omdat de voor WooCommerce typische webpagina’s – zoals de winkelwagen en de afrekenpagina – niet in de cache kunnen worden opgeslagen. Daarom koppelen we onze snelle hosting aan Cloudflare Enterprise. Juist daarmee kunnen we wereldwijd je klanten de beste, snelste, meest betrouwbare gebruikerservaring bieden.

Functies voor beveiliging

Beveiliging is een andere enorme uitdaging voor online winkels. Het ontwerp en de strategie van de hostingprovider moeten daarop het antwoord bieden. Convesio kan, als beste WooCommerce hostingprovider, hiermee het verschil maken. De beveiliging van WooCommerce verder versterken? Dat doen we zowel ‘by design’ als via het implementeren van de beste strategieën. Het volgende speelt hierbij een onderscheidende rol. Ten eerste ons platform dat gebaseerd is op Docker containers. Dat stelt ons in staat om elke website die gehost is op een cluster, te isoleren. Verder houden meerdere van onze toepassingen en services je webwinkel en alle bijbehorende data veilig. Denk aan gratis SSL-certificaten, geautomatiseerde back-ups, aangepaste access controls en een geavanceerde firewall.

Convesio heeft ook een robuust monitoringsysteem. Dat bestaat uit ons eigen beleid met strikte kwaliteitseisen, naast services van derden zoals Patchman en Human Presence. Met deze services kunnen we je webwinkel bewaken, kwetsbaarheden verhelpen en malware detecteren. Maar ook updates uitvoeren die cruciaal zijn voor het beveiligen van je shop.

Convesio integreert goed met Cloudflare Enterprise. Deze laatste omvat een reeks aan beveiligingsfuncties. Zoals geavanceerde DDoS-bescherming, snelheidsbeperking om te beschermen tegen Bruteforce-aanvallen, botbescherming en meer.

woocommerce

Functies voor schaalbaarheid

Een meerderheid van de WooCommerce ondernemingen ondervindt vroeg of laat problemen als hun hosting niet kan schalen. Want het beperkt de groei van je bedrijf. Schaalbare hosting zorgt direct voor extra rekenkracht om ook grote aantallen bezoekers tegelijk te bedienen. Echte schaalbaarheid vereist daarbij géén handmatige handelingen, maar gaat juist instant en geautomatiseerd tewerk. De beste vorm van schalen gaat bovendien omhoog én omlaag. Afhankelijk van de drukte van de business van dat moment, kan na het opschalen ook weer afschalen de nodige voordelen bieden. Want hoe minder onnodig gebruik van je maximale capaciteit, hoe goedkoper.

Convesio biedt een functie aan voor automatisch schalen. Deze is vanaf ons hosting platform eenvoudig in en uit te schakelen. Is de functie ingeschakeld dan zijn de serverbronnen die tot je beschikking staan uit te breiden tot tien containers. Deze zijn dan inzetbaar in het geval van een groot aantal gelijktijdige bezoekers. Dankzij deze extra serverbronnen blijven de webshoppagina’s snel laden, in plaats van het tegenovergestelde. De webshopprestaties blijven onverminderd hoog, óók voor elke nieuwe bezoeker op dat precaire moment!

Convesio beheert de resources tussen de clusters van servers door gebruik te maken van geavanceerde load balancers en een aangepast caching mechanisme. We maken ook gebruik van het Cloudflare Enterprise edge netwerk. En van slimme routering voor een wereldwijde, client based hostingservice met maximale beschikbaarheid en minimale latentie. Dit laatste is de aanduiding voor de inherente vertraging in dataoverdracht over een communicatienetwerk. We bieden zowel statische als dynamische activa van Cloudflare edge om de originele server te ontlasten. Zo kan deze de kritische taken efficiënter uitvoeren.

Platform kenmerken (dashboard)

Managed WooCommerce hosting omvat ook de service van een dashboard. Daarop kunnen klanten gemakkelijk hun weg vinden bij complexere instellingen. De beste WooCommerce hosting legt zijn gebruikers daarbij geen beperkingen op. Integendeel, het faciliteert maximale controle en bedieningsgemak voor het configureren van de services gerelateerd aan de WooCommerce hosting. Dat draag enorm bij aan de beste managed hosting ervaring.

Het managed WordPress hosting platform van Convesio heeft daarbij aanvullende voordelen. Het zorgt voor de perfecte balans tussen enerzijds het uitbesteden van managed functies, en anderzijds het zelf kunnen configureren van een deel van deze opties. Alle complexe factoren nemen we voor de klant uit handen. De managed functies die je wél wilt kunnen beïnvloeden als eigenaar van een WooCommerce shop, maken we mogelijk én eenvoudig. De zelf instelbare functies hebben we strategisch onderverdeeld in deze categorieën:

 • Domeinbeheer. Voor het gemakkelijk aanpassen van domeinnaam en verwijzingen.
 • Beveiligingsinstellingen. Het dashboard onderdeel met instellingen voor SSL-certificaten, access rules en beveiligingsopties.
 • Back-upbeheer. Overzicht van huidige back-ups, met snapshots en opties voor het instellen van de intervallen voor geautomatiseerde WordPress back-ups.
 • Containerbeheer. De dashboardcategorie voor de instellingen voor het aantal actieve Docker containers, automatisch schalen, met gebruiksinformatie hierover.
 • Systeeminstellingen. Dit deel bevat instellingen voor SFTP-toegang, PHP, cache en phpMyAdmin voor de database.

WooCommerce hosting support

Gebruikmaken van een managed WooCommerce hosting service is voor veel bedrijven een uitstekende oplossing. Dat neemt niet weg dat een actieve, deskundige support nodig blijft, zoals rond de instellingen die je zelf beheert. Een belangrijke indicator bij het beoordelen van je nieuwe WooCommerce hosting provider, is daarom het beschikbare supportteam. Begrijpen deze medewerkers WordPress en WooCommerce als geen ander? Dan is dat een wezenlijk voordeel. Zij zullen voorkomende problemen immers herkennen en effectief én proactief oplossen. Dat bespaart je onderneming zowel veel tijd als ook behoorlijk wat geld.

We onderkennen absoluut het belang van deze factor. Dus het aspect van deskundigheid en behulpzaamheid op het vlak van WooCommerce webhosting support. Vandaar dat elke klant van Convesio die ooit ondersteuning nodig had of heeft, kon én kan rekenen op persoonlijk contact met een deskundige medewerker. Klanten van Convesio managed hosting kunnen contact met ons opnemen via e-mail of chat.

Tot slot

Zoals vermeld aan het begin van deze leidraad, kan de gekozen WooCommerce hosting je onderneming zowel positief als negatief beïnvloeden. Aan de basis van een positieve ontwikkeling staat de garantie van een geweldige gebruikerservaring voor je klanten. Daarbij doet er verder niets meer toe als zij langer dan twee seconden moeten wachten op het laden van een productpagina. Daarom: zorg dat je begrijpt wat je WooCommerce shop nodig heeft. Bij twijfel, schroom niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen.

AANMELDEN BIJ CONVESIO > GRATIS PROEFPERIODE!