Waarop baseer je de keuze van de beste LMS hosting voor WordPress?

De beste LMS hosting voor WordPress kiezen. Hoe je dat zorgvuldig doet, lees je in deze leidraad.

beste lms hosting kiezen voor wordpress

Je hebt als organisatie een Learning Management Systeem. Of je bent er, als je dit leest, nog volop mee bezig om er één op te zetten. Het is een flinke klus en behoorlijk complex. Zeker omdat je het goed wilt en ook moet doen. Immers, de inhoud en opzet van het nieuwe leermanagementsysteem (LMS) moeten ook op de lange termijn zin en meerwaarde hebben. Een bijkomende, maar even wezenlijke basisfactor in dezen is de hosting van het LMS. Want heb je het systeem an sich degelijk neergezet? Dan zorg je met het kiezen van de beste LMS hosting dat die digitale leeromgeving ook echt – online – goed blijft functioneren.

zorgvuldig kiezen

Kies je niet voor de beste LMS hosting dan kan – beter gezegd zal – dat al gauw een zwakke, zo niet de zwakste schakel blijken te zijn. Doodzonde van al het andere werk waarin met zoveel mensen zoveel tijd, kennis, expertise, zweet, tranen en doorzettingsvermogen zijn gaan zitten. Ga daarom zorgvuldig op zoek naar de beste LMS hosting voor WordPress. Hoe je die keuze snel voor elkaar krijgt; daarbij helpen we je via deze overzichtelijke leidraad.

Inhoud ‘BESTE LMS HOSTING VOOR WORDPRESS KIEZEN’

  1. Wat is een LMS?
  2. Soorten hosting voor LMS
  3. Waarom WordPress gebruiken voor LMS?
  4. Waarop letten bij het kiezen van beste LMS hosting voor WordPress
  5. Een provider die met je meegroeit
  6. Samengevat

In deze leidraad belichten we alle essentiële onderdelen die invloed hebben op het kiezen van de beste LMS hosting voor WordPress. Zie de inhoudsopgave. Als eerste: over welke online tool hebben we het nu precies? Ten tweede: welke soorten WordPress hosting zijn er waaruit je in de basis kunt kiezen? Ten derde: waarom zou je voor het opzetten van een LMS website juist het content management systeem ‘WordPress’ gebruiken? Immers, er zijn óók de opzichzelfstaande LMS platformen. Ten vierde: waarop baseer je je precies bij het selecteren van de beste LMS hostingprovider voor WP? En het vijfde wezenlijke punt van aandacht: anticiperen op de lange termijn. Welke WP provider denkt én groeit met je mee?

Wat is een LMS?

Iedereen die bezig is met het opzetten en inrichten van een LMS website, weet waarvoor de afkorting staat en wat het inhoudt. Voor toekomstige gebruikers en andere geïnteresseerden, en om in dit artikel volledig te zijn, hier een uitleg van het begrip.

Een LMS is een leermanagementsysteem. De drie letters zijn de afkorting van het Engelse Learning Management System. Een LMS is een complete online tool voor e-learning. Deze software vormt een centrale plek voor het faciliteren van kennisontwikkeling, zoals voor management en medewerkers. Hierbinnen vinden digitale opleidingen, cursussen en trainingen plaats waarbij het LMS óók alle tools biedt voor het monitoren daarvan.

Het sleutelwoord hier is ‘systeem’. Een LMS is een specifiek type softwareprogramma dat organisaties en individuen helpt bij het managen van digitale diensten op educatief gebied. Naast cursussen en opleidingen kan dit ook betrekking hebben op onder andere beoordelingen, analyses, gebruikersfeedback, e-learning video’s en curriculum vitae beheer.

LMS: veel gebruikers, mogelijkheden en programma’s

De populariteit van het aanbieden van een online leeromgeving is de laatste jaren flink toegenomen. Online cursussen, leren op afstand: het is normaal en de toepassingen en leereffecten ervan zijn welhaast geperfectioneerd. Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor om een eigen LMS omgeving in te richten. Voor software ontwikkelaars en aanbieders van complete online leersystemen lonkt daarbij bovendien de winstgevendheid ervan.

De mogelijkheden, onderwerpen en thema’s van de online opleidingen en cursussen zijn vanzelfsprekend onbeperkt. Als eigenaar of medewerker van een onderneming zie je waarschijnlijk ook veel kansen binnen je eigen sector en vakgebied. De keuze om een LMS te beginnen, past geheel in deze tijd. Zeker met de ervaring van een wereldwijde pandemie én in de wetenschap dat het aantal mensen dat online is nog altijd toeneemt.

Platformen en plug-ins

Wie een LMS begint, kan kiezen uit veel programma’s en aanbieders. Zowel uit de opzichzelfstaande platformen als uit vele WordPress plug-ins. Populaire voorbeelden van de eerste zijn Canvas, BlackBoard en Moodle. De meest populaire, beste keuzes voor LMS WordPress plug-ins zijn LearnDash, Lifter LMS, Tutor LMS en LearnPress. Daarover later meer.

learning management system (lms)

Soorten hosting voor LMS

Verderop in dit artikel gaan we in op het kiezen van de beste LMS hosting provider. Maar het is logisch om éérst te weten welke soorten LMS hosting er überhaupt zijn. En wat, samengevat, de kenmerken, voordelen en nadelen van deze verschillende hostingoplossingen zijn. Dat biedt vervolgens inzicht om de beste hostingkeuze te kunnen maken.

1 Alles-in-een aanbieder in de Cloud

Feitelijk is het niet een vorm van hosting. Maar voor LMS is de ‘Cloud Based’ oplossing die sommige alles-in-een providers aanbieden, zeker logisch om hier te vermelden. Zij hosten het hele leermanagementsysteem op hun eigen servers, in de Cloud. Je bezoekt er als klant hun website, logt er in, en via hun interface staan de LMS diensten tot je beschikking. Die provider regelt alles voor je, en dat kan aantrekkelijk klinken. Het enige dat je zelf moet doen, is zorgen voor het inhoudelijke deel van het Learning Management System.

Echter, er is een ‘maar’. Namelijk, er staat niets op je eigen webserver. Alles verloopt via de aangeboden interface. Dat beperkt je in de mogelijkheden die de betreffende provider je biedt. Wil je zelf bepaalde gegevens doorvoeren, aanpassingen doen of de LMS site op een andere manier gebruiken of benutten? Dan moet je maar geluk hebben dat dit kan. Lees: je kunt al gauw voor frustraties komen te staan. Want zeker naarmate je meer ervaring met het LMS krijgt, nemen je inzichten en daarmee specifieke wensen toe. Bovendien, en dat is welhaast het belangrijkste nadeel van deze LMS opties: ze zijn bovengemiddeld duur.

beste lms hosting voor wordpress & de rol van Managed hosting

Dit brengt ons op een relevante ‘tussendoor’-opmerking. Namelijk, je wijzen op het verschil tussen ‘gewone’ hosting en managed hosting. Kort door de bocht gesteld zal een managed hosting provider je altijd helpen bij het serverbeheer. De gemiddelde hostingpartij laat je wat dat betreft echter meestal aan je lot over. Misschien nog logisch ook, want je betaalt er niet voor.

Verwacht je niet veel bezoekersverkeer? Of beschik je zelf al over een grote mate van hostingkennis? Is het antwoord op het laatste bevestigend én heb je er ook voldoende tijd voor beschikbaar? Dan is een goedkopere, niet-managed hosting provider het overwegen zeker waard. Maar is het belang van de business groot, ook in financiële zin, dan loont het uiteindelijk altijd om te kiezen voor een wat duurdere, managed hosting provider.

beste lms hosting WordPress

Ononderbroken omzet

Maximale winst via je website. Dankzij écht automatische schaalbaarheid. Zonder rompslomp.
En betaalbaar.

Convesio is een voorbeeld van een managed hosting provider. In dit geval voor WordPress. Ook voor LMS hosting oplossingen staat ons team van experts klaar je te helpen bij elk aspect van het serverbeheer. Dat doet er enorm toe op de momenten waarop er een kritieke situatie kan ontstaan. Hetzij door dit zo snel mogelijk op te lossen, maar veel beter nog: door dergelijke noodsituaties proactief tegen te gaan.

Zo helpen we bij het instant schalen van je WordPress site, direct wanneer dat nodig is. Om zo de website blijvend optimaal te laten presteren. We helpen ook bij bijna letterlijk honderden andere dingen, veelal op de achtergrond. We werken actief en preventief, geautomatiseerd én met persoonlijke, man- en vrouwkracht. Voor dit alles is diepgaande technische expertise vereist. Allemaal voor de beste klantervaring en het helpen behalen van de maximale online omzet. Op elk cruciaal moment; zoals voor je LMS website.

2 Shared hosting

Shared hosting, in goed Nederlands ‘gedeelde hosting’, is webhosting op instapniveau voor de meeste, meer eenvoudige websites. Je deelt letterlijk ruimte op de server, in het datacenter van de hosting provider. Samen met (totaal) andere sites van (totaal) andere klanten. Logisch dat dit een stuk goedkoper is, maar tevens veel kwetsbaarder. Mocht het toch drukker worden op de website, dan is de conclusie simpel. Je hebt dan al gauw te weinig resources tot je beschikking om online te blijven. Ergo, je site gaat dan offline…

3 VPS

VPS staat voor Virtual Private Server. Je huurt voor de website eveneens een plek op één en dezelfde server, maar dan met een eigen, speciaal gereserveerde ruimte. Een VPS is opgedeeld in meerdere, kleinere virtuele servers: voor elke website één. Het is feitelijk een hostingoplossing tussen ‘shared’ en ‘dedicated’ (zie hierna) in. Het biedt meer power, controle en resources dan shared hosting, maar minder dan een dedicated server.

4 Dedicated (verticaal)

Een dedicated server is er speciaal voor jouw website. In tegenstelling tot bij shared hosting geef je dus géén serverruimte op voor andere websites die niet van jou zijn. Hierdoor heb je aanzienlijk meer hostingvermogen tot je beschikking.

Nu komen we bij het aspect van WordPress schalen. Dedicated servers kunnen verticaal schalen. Dit wil zeggen: ze voegen meer capaciteit aan de server toe door bijvoorbeeld het verhogen van het beschikbare geheugen. Of door een krachtiger processor toe te voegen. Et cetera. Echter, je bent hierbij nog steeds afhankelijk van de limieten van één zo’n opzichzelfstaande server.

5 Beste lms hosting wordpress: Automatisch schalende containers (horizontaal)

En nu… zijn we beland aan de top van de hostingpiramide: horizontaal schalende hosting met behulp van Docker containers. Dat biedt voor websites, zoals LMS sites, met veel bezoekers- en dataverkeer tegelijkertijd, de beste hostingoplossing. Want soms levert zelfs de maximale servercapaciteit niet voldoende kracht en middelen op om de site in de lucht te houden. Laat staan om deze snel en soepel draaiend te houden.

managed hosting voor lms

In zo’n scenario is hosting met horizontaal schalen wél de oplossing. ‘Horizontaal’ houdt hier simpelweg in dat je website wordt geladen vanuit niet één (verticaal), maar meerdere servers. Bij Convesio plaatsen we je website in zogeheten containers. Deze schalen we vervolgens horizontaal over verschillende servers. Hoe meer websiteverkeer, hoe meer servers ons hostingsysteem inschakelt. Dit proces verloopt automatisch. Daarom noemen we het ook ‘auto scaling’ in het Engels en ‘auto schalen’ in het Nederlands. Er is bij dit automatische schaalproces géén limiet aan de hardware!

Waarom WordPress gebruiken voor LMS?

We weten nu welke hostingopties er zijn. En welke de beste ervan is, als het gaat om veeleisende websites met veel bezoekersverkeer op vaak hetzelfde moment. Daarmee zijn we beland bij ‘WordPress’ en waarom je dit CMS wel of niet zou gebruiken voor een LMS website.

Zoals eerder in dit artikel vermeld, zijn er meerdere opties voor het opzetten van een Learning Management System. Logisch, want de populariteit van e-learning maakt ook het starten van een leermanagementsysteem zeer gewild. Dit vergroot ook vanzelf het aantal aanbieders van zo’n systeem. Sommige hiervan zijn opzichzelfstaande, onafhankelijke platformen, terwijl andere zijn gebouwd op een content management systeem zoals WP.

Waarom is WordPress een betere keuze dan een ‘standalone’ LMS?
Welnu, daarvoor zijn er genoeg argumenten!

1 Gemakkelijk schaalbaar

WordPress is extreem makkelijk schaalbaar. In die zin dat het gemakkelijk kan meegroeien met je e-learning business. Mag je bedrijf zich gaandeweg de jaren verheugen in veel méér studenten? Met een toenemend aanbod aan cursussen en daarmee een uitbreiding van de site? Naarmate je onderneming groeit, houd je met WordPress eenvoudig gelijke tred. Met een paar klikken voeg je namelijk nieuwe functies, pagina’s, functionaliteiten en andere items toe.

Met WordPress pas je je website ontzettend gemakkelijk aan de tijd en situatie aan. Zoals bij een noodzakelijke uitbreiding. De meeste andere LMS-opties kunnen dit niet. Ze lopen namelijk tegen de beperkingen en limieten aan van het betreffende platform. Zou je in de toekomst de koers van je LMS business willen of moeten veranderen, dan heb je pech. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld een functionaliteit wilt toevoegen die niet in het standalone LMS zit. De enige oplossing die dan nog zou resteren, is om elders compleet opnieuw te beginnen…

2 Vele WordPress LMS plug-ins

WordPress heeft tientallen verschillende plug-ins specifiek gericht op het realiseren van een LMS website. Daaronder Tutor LMS, LearnDash, Sensei en Lifter LMS. Natuurlijk met elk hun eigen sterke en zwakke punten en unieke, aantrekkelijke kenmerken. Handig is dat je elk van deze plug-ins kunt gebruiken én dat je gemakkelijk naar een andere kunt schakelen. Ben je niet langer tevreden over de één dan zit je nergens echt aan vast. In tegenstelling tot bij een zelfstandig LMS platform.

wordpress plug-in voor leermanagementsysteem (lms)

3 Overige plug-ins en thema’s

De ware kracht van WordPress is überhaupt de enorme mate van flexibiliteit. Met duizenden plug-ins, thema’s en andere add-ons kun je werkelijk alles toevoegen. Gratis of voor weinig, op elk moment. Dit heeft ook voor een LMS site voordelen. Zo is bijvoorbeeld het design ervan eenvoudig aanpasbaar zonder dat de inhoud teveel verandert of verloren gaat.

4 Customizen

Ten slotte ligt WordPress voor de hand voor alle LMS sites die een unieke, complexere, op maat gemaakte designs- en UX-oplossing behoeven. WordPress biedt onder meer voor developers uiteenlopende opties voor het aanpassen van lay-outs, workflows, productpagina’s en andere elementen. Met de WordPress Customizer wijzig je het uiterlijk via een paar knoppen en klikken. Ervaren developers maken er zelfs hun eigen thema’s mee, al dan niet gebaseerd op een bestaande. Dit is, al met al, een unieke eigenschap van WordPress. Een eigenschap die zelfstandige LMS platformen je normaliter niet kunnen bieden.

LMS hosting WordPress kiezen: waarop letten?

We hebben verteld welke soorten hostingoplossingen er zijn voor een Learning Management System. En ook waarom WordPress waarschijnlijk de beste tool is om de LMS website mee te maken. Maar welke bijpassende hosting provider moet je nu kiezen? Er zijn tientallen, zo niet honderden WordPress hosting providers. De slechte filter je er misschien wel snel uit. Maar vervolgens is het onderscheiden van de allerbeste de kunst.

Welke de beste LMS hosting provider voor WordPress is? Dat hangt vanzelfsprekend voor een belangrijk deel af van wat je precies nodig hebt. Nu en in de toekomst. Je zou met de volgende factoren rekening moeten houden, in relatie tot het hosten van je LMS website.

Hoeveel studenten zijn er maximaal tegelijk online?

Het is één van de meest wezenlijke problemen waarmee LMS websites te maken hebben. Honderden of zelfs duizenden studenten die op exact hetzelfde moment willen inloggen.

Stel, elke dinsdagavond om exact 18.00 uur bezoeken duizenden mensen je website voor het live volgen van een cursus. Of stel, je hebt een enorme toestroom van honderden studenten die je nieuwe cursus willen kopen. Hoe ga je er dan voor zorgen dat je e-learning website het én goed én snel én veilig blijft doen?

Zorg dat je LMS hosting provider zo’n toestroom aankan! Je betaalt ervoor, dus mag je rekenen op de beste service van de host die je kiest, juist voor dit soort cruciale momenten. Convesio bijvoorbeeld is bedreven in het hosten van websites onder zware belastbaarheid. De sites blijven dan perfect presteren. De duizenden studenten op enig moment kunnen, bij Convesio, je site zonder enige vertraging blijven gebruiken. Dit in tegenstelling tot bij andere hosts die over het algemeen niet zijn voorbereid op zo’n enorm websiteverkeer.

beste lms hosting wordpress & Belastbaarheid testen

Uiteindelijk is elke site uniek. Afbeeldingen, inhoud, video, de hostinglocatie en talloze andere variabelen zijn van invloed op hoe je LMS website zal presteren. Logisch dus dat er maar één manier is om erachter te komen hoeveel gelijktijdige gebruikers een site aankan. Namelijk via het uitvoeren van een, op maat gemaakte, belastbaarheidstest. Zo’n laadtest simuleert tot gigantische aantallen bezoekers van je website – tegelijkertijd.

belastbaarheidstest hosting wordpress website

Om zo’n ‘load test’ dusdanig uit te voeren dat deze reële inzichten biedt, moet je er echt in gespecialiseerd zijn. Sommige hosting providers kunnen een load test voor je doen, maar vaak onder bepaalde voorwaarden. Of alleen vanuit het uitgangspunt dat je site te maken heeft met een aanval. Bij het laten uitvoeren van een laadtest moet de host zo’n type test werkelijk begrijpen, om echt van meerwaarde te kunnen zijn. Convesio snapt dat een laadtest echt bedoeld is om je site te helpen optimaliseren. Bij de uitvoering ervan werken we dan ook nauw met de klant samen. Samen verfijnen we de stresstest gaandeweg het proces. We zorgen ervoor dat alles soepel blijft verlopen, ongeacht de drukte van het webverkeer op dat moment.

Is DE LMS WEBSITE veilig?

Beveiliging is een must voor elke site. Maar het is nog eens extra belangrijk voor sites die persoonlijke informatie verwerken. Zoals Learning Management Systems. Deze krijgen te maken met het ontvangen en opslaan van, onder meer, namen, betaal- en overige gegevens van de studenten. De aandacht voor dit punt is des te relevanter voor websites met veel verkeer. Want als de site onder druk staat dan verhoogt dit de kans op kwetsbaarheden, óók qua beveiliging.

Kies daarom een hosting provider met robuuste beveiligingsfuncties. Bij Convesio beschermen we al onze klanten 24/7 tegen malware, bots, DDoS-aanvallen en voorkomen we onaangename voorvallen!

Welk type content en bestanden gebruik je?

Het heeft een aanzienlijk effect op het kiezen van de beste LMS hosting voor WordPress: het type content dat je plaatst. Dit raakt namelijk aan de opslag en de ruimte die ervoor nodig is. Bestaat de inhoud voornamelijk uit tekst? Dan vereist dit vanzelfsprekend veel minder serverbronnen dan bijvoorbeeld videobeelden. Zeker als je veel eigen video content hebt en daarvoor niet YouTube, Vimeo of een soortgelijke derde partij wilt gebruiken. De meeste moderne online cursussen zijn sterk gericht op video, dus moet je daarmee rekening houden. Bij goedkope en/of shared hosting is de opslagruimte dan doorgaans veel te beperkt.

Hoe betrouwbaar is de support van de hosting provider?

Bij een enorme toestroom van websiteverkeer, staat je hosting provider dan stand-by om je van dienst te zijn? Of tref je een WordPress host met een ‘hands-off’ benadering…

Kamp je met een dringend probleem en je hebt onmiddellijke hulp nodig, dan is de eerste optie keihard nodig. En dus onmisbaar. Zorg er daarom bij het kiezen van de beste LMS hosting provider voor dat deze uitstekende hosting provider reviews heeft. Daarbij geldt eveneens: hoe meer contactmogelijkheden voor hosting support (chat, e-mail, telefoon, toegang op afstand, enzovoort) hoe beter.

Bij Convesio zijn we trots op onze support-technici, die 24 uur per dag beschikbaar zijn om te helpen bij eventuele schaalproblemen. Neem bijvoorbeeld een e-learning sessie met veel webverkeer. Wij staan dan klaar om de website soepel te laten werken, ook onder een zware belasting. Zo kunnen jullie je blijven concentreren op het lesgeven aan de studenten en de kwaliteit daarvan!

Convesio biedt ook voor WooCommerce hosting en overige WordPress hosting, op aanvraag, aanvullende ondersteuning en monitoring op maat. Denk aan events die een goede voorbereiding vergen en waarbij een vlekkeloze schaalbaarheid van de hosting elementair is. Bijvoorbeeld bij grote live events of rondom Black Friday en Cyber Monday.

Beste LMS hosting WordPress: provider die meegroeit

Het ‘nu’ is belangrijk. De toekomst evenzeer. Houd wat betreft LMS hosting en het kiezen van de beste provider ook dit laatste in de gaten. Anticipeer erop dat je onderneming steeds beter gaat draaien. Dat veel nieuwe studenten zich bij je website en daarmee bij het Learning Management System aanmelden. Dat je meer en meer cursussen zal verkopen.

hosting provider voor lms

Want als je e-learning onderneming gaat groeien, is het noodzakelijk dat de hosting provider met je méé kan. Ook dat aspect is onmisbaar bij het kiezen van de beste LMS hosting, zoals voor WordPress. Sommige kleinere providers zijn simpelweg niet in staat om grote hoeveelheden website- en serververkeer te verwerken. Zeker niet als – op bijna één en hetzelfde moment – hiervoor honderden of duizenden gebruikers verantwoordelijk zijn.

Daarom loont het absoluut de moeite om ook de wat duurdere opties van een managed hosting provider te onderzoeken. Zelfs als je niet verwacht deze echt nodig te zullen hebben. Want zo’n moment treedt bij succes zéker een keer op, en altijd onverwacht. Dan ben je opgelucht als je kunt rekenen op de beste managed hosting. Denk bij wijze van contrast maar eens aan de rampzalige situatie waarin je terecht kunt komen. Waarbij je potentiële klanten verliest terwijl je gestrest en druk in de weer bent met maar één ding. Namelijk, het overdragen van je site aan een LMS hosting provider die het wél aankan!

Samengevat

Het ontwikkelen en aanbieden van online cursussen is een fantastische manier om je brood mee te verdienen. Zeker in een tijd waarin werken en leren op afstand zo wijdverbreid gewoon én efficiënt is. Voor het managen van je e-learning omgeving bouw je dan aan een LMS: een Learning Management System, ofwel een leermanagementsysteem. De beste optie daarvoor is, in veel gevallen, het gebruik van een WordPress LMS plug-in.

Het kan lastig zijn om de beste LMS hosting voor WordPress te kiezen en vinden. Dit komt vooral omdat de e-learning business unieke uitdagingen kent. De belangrijkste is dat soms gelijktijdig heel veel bezoekers van de site gebruik zullen maken. Inloggen, aanmelden, het volgen van de live cursus zelf, met zware video-content… Dat vraagt om een LMS hosting provider voor WordPress die gespecialiseerd is in schaalbaarheid. Dit is een cruciale eigenschap die de WP host moet kunnen waarmaken.

Voor LMS hosting is het bovendien van belang om te kiezen voor managed hosting. De extra ondersteuning, proactieve en directe hulp van zo’n partij lóónt. Ook al kost een managed hosting provider altijd wat meer, uiteindelijk zal het leiden tot meer klanten, behoud van klanten en winst. Dit type provider groeit letterlijk en figuurlijk met je mee. Convesio levert daarbij de beste vorm van WordPress schalen, namelijk verticaal én horizontaal. Dit doen we via het plaatsen van je LMS website in meerdere Docker containers, verspreid over meerdere, dedicated servers.

AANMELDEN BIJ DE BESTE LMS HOSTING PROVIDER VOOR WORDPRESS > GRATIS PROEFPERIODE!

Profiteer bovendien van de beste support, als klant van Convesio. Het zit in ons DNA om de beste te zijn in het schalen van WordPress. En dat is van fundamenteel belang voor elke LMS site.